Excursie la Orheiul Vechi

Asociaţia Neoumanist a organizat pentru beneficiari, joi 8 iulie, o excursie la Complexul arheologic Orheiul Vechi. De asemenea, am fost însoţiţi de trei studente din Germania, venite la stagiere în cadrul Asociaţiei : Mareile Mattfeldt, Claudia Kwirand şi Julia Fleige- Voelker. Împreună am descoperit frumuseţea peisajistică a complexului arheologic, Centrul expoziţional, Casa tradiţională moldovenească, peştere rupestre ş.a. Beneficiarii au rămas impresionaţi de excursie, exprimînd sincere mulţumiri sponsorilor, datorită cărora a fost posibilă organizarea acesteia. Au menţionat că au primit o mare satisfacţie sufletească, unii din ei fiind în vizită la Orheiul Vechi pentru prima dată în viaţă. Oaspeţilor din Germania, de asemenea le-a plăcut atît Complexul Arheologic, cît şi minunatele privelişti de pe traseul Străşeni- Orhei. În final, împreună cu toţi am staţionat pentru a face poze într-un minunat lan de floare-soarelui. Această zi va rămîne pentru mult timp în memoria beneficiarilor.

Info:

Complexul arheologic Orheiul Vechi este amplasat în valea rîului Răut, un afluent de dreapta al Nistrului, între satele Trebujeni si Butuceni, raionul Orhei, la distanţa de 60 km spre nord-est de la oraşul Chişinau, într-o zonă istorico-geografică bine delimitată, vestită şi conştientizată de către autohtoni din timpurile străvechi drept Codrii Orheiului sau Ţara Orheiului – care reprezenta în vremurile istorice o unitate teritorial-administrativă distinctă.Numele rezervaţiei arheologice şi, respectiv, cel al complexului muzeal, provine de la denumirea unei localităţi istorice, oraşul medieval Orhei, care a existat pe aceste meleaguri în sec.XV-XVI, denumire evoluată in Orheiul Vechi, după părăsirea aşezării date şi întemeierea în alt loc a unui oras nou, cu acelaşi nume, perpetuată pînă la etapa actuala.

Complexul muzeistic Orheiul Vechi reprezintă un sistem de monumente istorice şi landşafturi naturale amplasate pe promontoriile meandrice, formate de albia sinusoidală a Răutului între satele Trebujeni si Butuceni.

Pentru mai multe poze de la excursie click: http://neohumanist.shutterfly.com/activityfeed/1716

Autor articol: Tcaci Vladislava, Asisitent social,  Asociaţia pentru Educaţie “Neoumanist”, tel. (0237) 28003,

www.neohumanist.org,

www.neoumanist.wordpress.com

Lasă un comentariu