29 aprilie – Ziua Internaţională a Dansului

Ziua Internaţională a Dansului a fost instaurată în 1982 la iniţiativa Comitetului Internaţional al Dansului. Data aleasă- 29 aprilie- este data naşterii lui Jean Georges Noverre (1727-1810) creatorul baletului de acţiune şi promotorul Dansului ca Artă Independentă.Prin celebrarea Zilei Mondiale a Dansului în lume se doreşte atragerea atenţiei asupra acestei arte.În această zi, companii artistice de profil, şcoli de coregrafie, organizaţii şi persoane particulare sunt invitate să realizeze evenimente adresate unui public larg.Obiectivele Zilei Internaţionale a Dansului, sunt  de a omagia dansul, de a-i celebra universalitatea, şi depăşind toate frontierele politice, culturale şi etnice, să cheme întreaga omenire în spiritul prieteniei, al păcii, în numele Dansului, limbaj universal.

Asociaţia Neoumanist a organizat, cu prilejul acestei zile, o serată dansantă pentru beneficiari. De asemenea li s-a comunicat originea, scopul acestei frumoase zile şi de asemenea originea principalele tipuri de dans.

Buneii şi bunicuţele noastre au dansat cu multă plăcere, atît dansuri populare moldoveneşti, cît şi tangou şi vals. Toţi au rămas încîntaţi şi fericiţi, exprimîndu-şi dorinţa de a mai organiza astfel de serate. Beneficiarii au spus că şi-au amintit de tinereţe şi chiar de copilărie, atunci cînd au dansat dansul răţuştelor.

Am fost foarte bucuroşi şi profund impresionaţi observînd că ritmul dansului i-a convins să danseze, chiar şi pe acei beneficiari care au spus că ei nu pot dansa sau că picioarele nu le mai permit. Toţi au uitat de boală şi de tristeţe. Astfel s-au adeverit cuvintele dansatoarei şi coregrafei  Sasha Waltz : “  Dansul este o limba universala: emisar pentru egalitate, toleranta si compasiune. Dansul ne invata sa fim sensibili, constiinciosi si mai atenti la momentul pe care il traim. Dansul este o manifestare a faptului ca suntem vii”.

Autor articol: Tcaci Vladislava, Asisitent social,  Asociaţia pentru Educaţie “Neoumanist”, tel. (0237) 28003,

www.neohumanist.org,

www.neoumanist.wordpress.com

Lasă un comentariu